Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2019 02:28 - ХРИСТИЯНСКО РАЗБИРАНЕ ЗА ЖИВОТА
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 1383 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Бит.1:1-5,26-31, 2:1-7


    Големият руски писател Максим Горки пише: „Човек, това звучи гордо.” Но ние твърдим: „Човек, това звучи Божествено”, защото Бог направи човека.


    Древният гръцки мъдрец Сократ учел, че един ден ще дойде на земята изпратен от Бога човек, който ще ни покаже истинския път и ще даде опрощение на греха. Може би затова и неговият ученик, Диоген със запален фенер сред бял ден търсел по улиците на Атина „истинския човек”  и не го намерил, защото той още не беше дошъл.


    Но нека се върнем към началото – появата на човека.

    1.Защо Бог направи човека? Защото Бог е искал да даде широк простор на Своята потребност да ни обича, да общува с любимото Си творение, да изпълни Вселената с любов.


    А)Защо родителите искат рожби, жертват се, даряват им любов, всичко... На кого да прилича човек? По земята е имало множество животни – слонове, мечки, маймуни, жаби, змии, но Бог взел смело решение: „Ще направя човека по Мой образ!” Какъв голям риск! Защото същество, приличащо на Бога, със свободна воля, може да я употреби мъдро, но може и да злоупотреби с нея.
    Вижте оръжията! Вече и джихадистите имат химически оръжия. А изобретателят (на картечнят автомат) Калашников, в своята 94 годишнина, отишъл при свещеник да се изповяда, да търси милост и опрощение. Защо?...


    2.Що е човек? Постоянно чуваме: „Що е Бог, къде е Бог?” Бог направи човека. Послужи си със земен материал. Учените доказват, че в човешкото тяло има химични елементи, каквито има в земята. Има още електромагнитни заряди. Мозъкът бил като пет сложни компютъра. Човек е Микрокосмос. В Псалом 139:14 четем: „Ще Те славя, защото страшно и чудно съм направен и душата ми добре знае това.”


    3.Бог създаде не само материалния, но и духовния свят. Библията започва: „В началото Бог сътвори небето и земята.” Това са духовният и материалният свят. Но трябва същество, което да свърже тези два свята. И затова Бог направи човека – с тялото си той е от земята, а с духа си – от небето. Връзката е осъществена.
    Адам означава заместник. Кого замества човек на земята? Някое растение или животно? Не! Той замества Бога! Действа, като Негов пълномощник. Каква велика задача, каква голяма привилегия!


    4. Къде е величието на човека? В силата ли? Слонът и лъвът са по-силни. Не и в ловкостта – змията е много по-ловка. Не е в труда – мравката е по-трудолюбива. Не е и в способността да създава организация. Пчелата има най-съвършената организация.
    Величието ни, е в нашия дух, във волята, разума, в мисълта и стремежа към съвършенство. Общение с Бога, искрени и вдъхновени молитви, ни издигат към величие и изпълнение на Неговата воля.


    5. Какво заключаваме? С нашия отговор, С НАШИТЕ ДЕЙ СТВИЯ, на това, което Бог ни е дал, ние сами определяме бъдещето си. Но само тук, на тази земя ли?  Не и в отвъдното, във Вечността.
    Примера, който Сам Господ Исус даде с предоставените таланти, ясно изразява волята на Твореца, Неговите очаквания и наградата или осъждането, които следват след делата ни.


К а к в о т о  с е е м  на  з е м я т а   д н е с,   т о в а   щ е   ж ъ н е м  у т р е  в  н е б е с а т а.


     МАТЕЙ 25:14–30 14 Небесното царство е като човека, който преди да напусне дома си, извикал слугите си и им казал да се грижат за имота му, докато той е в чужбина. 15 Дал на всеки според способностите: на единия – пет таланта, a на другия – два, а на третия – един, и тръгнал. 16 Слугата, който получил пет таланта, отишъл бързо да търгува с тях и така спечелил още пет. 17 По същия начин и слугата, който имал два таланта, спечелил още два. 18 А слугата, който получил един, отишъл и изкопал дупка в земята, където скрил парите на господаря си. 19 След много време дойде господарят на тези слуги, и поиска сметка от тях. Слугата, който бил получил пет таланта, му донесъл още толкова и казал: «Господарю, ти ми повери грижата за пет таланта. Аз ги използвах, за да спечеля още пет.» 21 Господарят отговорил: «Добре си направил. Ти си добър слуга и може да ти се има доверие. Справи се с малкото пари, затова ще ти дам да се грижиш за по-големи неща. Влез и сподели радостта на господаря си!» 22 След това дошъл слугата, който бил получил два таланта и казал: «Господарю, ти ми даде два таланта. Аз ги използвах, за да спечеля още два.» 23 Господарят отговорил: «Добре си направил. Ти си добър слуга и може да ти се има доверие. Справи се с малкото пари, затова ще ти дам да се грижиш за по-големи неща. Влез и сподели радостта на господаря си!» 24 Тогава дошъл слугата, който бил получил един талант и казал: «Господарю, знаех, че си суров човек, който жъне онова, което не е садил, и прибира онова, което не е посял. 25 Затова се изплаших и отидох да скрия парите ти в земята. Ето, вземи каквото ти принадлежи.» 26 Господарят отговорил: «Ти си зъл и ленив слуга! Казваш, че си знаел, че жъна каквото не съм садил и прибирам каквото не съм сял.27 Затова трябваше да сложиш парите ми в банката, за да мога като се върна, да си ги получа обратно с лихвите.
28 Затова вземете таланта от този слуга и го дайте на онзи, който има десет таланта. 29 Защото на всекии който има, ще се даде и той ще има в изобилие; а на онзи, който няма, ще се отнеме и малкото, което има.» 30 А този безполезен слуга хвърлете в тъмнината отвън; там ще бъде плач и скърцане с зъби.


Пастор Симеон Попов



Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1470074
Постинги: 2465
Коментари: 24
Гласове: 1707
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930