Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2019 07:03 - ГРАДСКИ ТРИПТИХ
Автор: emelika Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2214 Коментари: 14 Гласове:
20

Последна промяна: 09.05.2019 07:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Дойде тук, търсейки тишина и спокойствие, с мисли за разбягващите се галактики и изобилието от вариации, аналогии и символики. За да не се главозамае от толкова сериозност, самата случайност с неслучайните си намерения се постара да ги разсее с неочаквани за това място възприятия.

Жена на видима средна възраст, както с анамнезно нехайство биха я определили медиците, дразнещо шумно разговаря по мобилната си връзка със света на себеподобните. Приплаква хленчещо, смехът преминава в кикот, ругатните градират до грозен цинизъм. Седи на един от високите молитвени столове, обрамчващи стените, заметнала по мъжки крак връз крак, тъй-че токчето на едната обувка  се полюшва от ритмичния тропот на другата. Мачка ядно вече безформената цигара, защото тук не се пуши. Кът сред градската архитектура, отреден за света на бог и светците – храма. Удостоява с досаден поглед малцината  посетители в тихия майски следобед.  Счита поведението си за нормално. Все пак това е работното и място. Събира недогорели свещи и чисти праха от иконите.

Галактиките нека си се разбягват,но в световете, все се пръква някой, който да доближава нетърсещите се противоположности, които да се привличат с недотам физични закони.

Неведомите пътища Божи лъкатушат сред ведомата хорска безбожност, създавайки главоблъсканици на търсещите смисъл.

 

*   *   *

 

Млад мъж в спортна форма и одежда тича със свой ритъм по тротоара.

Друг, възпълничък мъж на подобна възраст пуши седнал на същия тротоар и отпивайки от бутилка гроздова прави въртеливи движения със свободната си ръка, следейки с поглед бягащия  в гримаса категорично потвърждаваща жеста.

Детенцето на отсрещния тротоар протяга ръка по посока на бягащия и повтаря въртеливото движение. Мъжът с „грозданката” се хили доволно дарявайки малкия с най-милия блуждаещ поглед на който е способен. Хлапакът за благодарност протяга другата си ръка към него, завърта я в същия ритъм, но в обратна посока.

Ха сега де, как да разбереш коя е вярната посока на този жест. Напомня въртяща се свастика, а пръстчетата чертичките в лява и дясна посока.

Ръката била еквивалент на окото. Вижда.

Виждащата детска ръчица раздвижва два символа – този от Карл Велики, отразяващ развитието на сътворения свят и другият – Хитлеров, искащ да помести безкрайното и свещеното в преходното и мирското.

Ако гледаме и слушаме внимателно, децата са добри учители, а въртенето е присъщо на всичко видимо и невидимо. Важна е посоката.

Въртят се полюсите и се движат един към друг.  Тези на Земята няма как да се стигнат. Само ще си разменят местата и ще ни разтърсят, докато се наместят. Според учените и мистиците.

И другите полюси, дето са се завихрили в нас – човешкия и небесния, искат да се стигнат. Кой ли ще надделее ако се слеят и как ли ще ни разтърси , докато измести конкурента за господството человеческо?

Мирови въпроси.

Пък галактиките нека си бягат.

На кой му пука.

 

 *    *    *


Учудените очи на брезата недоумяват: „Защо движещите се с два нестъпили в земята корена, закрепват с двата си безлистни клона железца, които наричат кабари в кората и върху бели листи с черни знаци „Почина” и „Възпоменание”.

Та нали тя е свещено дърво на Земята, Космическият стълб, който със своите 7, 9 и 12 рески показва небесните равнища. Нали тя е от векове Слънчевата врата през която се излиза от космоса в оста на Полярната звезда, за да свърже Слънцето и Луната, бащата и майката, мъжът и жената...

Когато металните остриета я боднаха, извика:

-     Боли! Жива съм!

Никой не я чу.

За онези, важно беше, не че черните кръстове добре изпъкват на бялата кора, а стратегическото място. Спирката е идеалната възможност да се вгледаш в безжизнените очи от портрета на някого, когото дори да познаваш не си забелязвал приживе, убивайки времето в чакане на неизменно закъсняващ автобус.

А можеш, пътнико, да се вгледаш и в изваяните ,живи брезови очи. Те говорят: „ Ние сме пътя по който се спуска небесната енергия и по който се издига човешкия стремеж към висините. Предците ви знаеха и ме тачеха като покровителка на живота, като пролетта и девицата...”

Можеш, пътнико, но упорито взрян само в мъртвата материя, отказваш да прогледнеш за живата, ранявайки я с пренебрежението си.

Защо да се чудя над причината за разбягващите се галактики?

 




Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. blogvayvof - Много...
09.05.2019 07:52
Много поетични и философски картини
за ежедневни неща от живота. Поздрави!
Ще се върна да ги прочета отново.
цитирай
2. missana - Колко много интересни въпроси си сблъскала в този свой градски трептих, Емелика!
09.05.2019 09:15
Сякаш пропътувах с теб една одисея 2001, докато стоях на твоята спирка и се взирах в разбягващите се хора-галактики. Може би галактиките се разбягват, за да освободят някакво сакрално пространство от космическата кръчма на Онези с грозданката. Ще видим. И това скоро ще се изясни. А може би се разбягват заради тъмната материя и енергия. Хитлеровата свастика е по-древната. Това е свастиката на БонПо от Тибет. За жалост Хитлер дискредитира този свещен древен символ - един от ключовете на Смисъла, свързан със Свещените гласни. Бъди благословена да пишеш все така интересно!
цитирай
3. emelika - Благодаря, blogvayvof!
09.05.2019 09:29
Ти си по римите. Крача си делнично.
цитирай
4. emelika - Мисана, въпросите сами се блъскат един с друг
09.05.2019 09:51
Одисеята в този си вариант продължава. Може би се освобождава сакрално пространство. Важно е с какво ще го запълним. Може и заради тъмната енергия. Ако празното пространство засвети, Вселената ще се концентрира. Това не значи да се концентрира задължително в плътна материя, а по-логично в лъчиста. Представяш ли си какво велико творческо начало може да има... Нека галактиките се прегръщат в светлина - всичките! Могат!
Знам колко древна е свастиката ,Мисана. Тук имах предвид не давността, а приложението. Свастиката фигурира в първата трета от автографа на Карл Велики. А кой всъщност е той?! Тука има много историци. Да ги попитаме. Пък ние ще допълним. Надявам се има какво.
цитирай
5. vesever - И на мен ми хареса. И аз от малка знам, ...
11.05.2019 15:03
И на мен ми хареса.
И аз от малка знам, че истинският Живот е над ограничената земна материя.
Но може би в това е изпитанието, човек поставен в суетата на материалното естество, да успее да опази очите и сърцето си, да не ослепее и да не загуби чувствителността си за Небесното.
Така го чувствам аз.
Поздрави, Елена!
Бих искала по-често да влизам, но напоследък...много работа, материя, материя... ))
Прегръдка!
цитирай
6. emelika - vesever, ако повече хора имаха твоите очи и сърце
11.05.2019 16:50
как по-различен щеше да е света. И съм убедена, че доброто, което устоява, увлича.
Знам, че работата ти е много. Наред с другата и градинките ни викат.
Май косите ти пъстроцветно да кичи!
цитирай
7. katan - Много интересни ежедневни и вселенски въпроси.
14.05.2019 15:56
Въпроси за размисъл и отговори.
Само не видях моите четива: ).
Поздрави!
цитирай
8. lexparsy - Чак сега имах хармония на мислите за да чета твоите писания Емелика :-)
15.05.2019 02:09
Защото дарбата ти да пишеш се нуждае от силно въображение за вникване във визиите ти, разказващи невидими светове от съпреживявания.
Но и малко от тази дарба трябва да има и четящия... Да може да забелязва и оценява малките жестове около себе си, за да чете човешки съдби в тях.
И аз забелязвам около себе си, много неща, но голямо страдание е да ги таиш, ако нямаш дарбата, а и на кой да ги разкажеш...
Завиждам ти! Да знаеш! :-))))
Моите благодарности и почитания!
цитирай
9. emelika - katan
15.05.2019 12:58
Твоите четива ги завърших и деактивирах. Похулика ги. Изобщо не разбирам защо. Почувствах очернена чиста памет.
цитирай
10. emelika - Лекс,
15.05.2019 13:01
Изобщо не ми трябва кой знае какво въображение. Всичко си идва ей тъй - от раз.
цитирай
11. batogo - !!!:))) Перфектно, Емелика!
16.05.2019 10:05
Всичко е перфектно в светлината на духа, през погледа на душата и любовта на сърцето...
Щастливи са одухотворените като теб, които умеят да фокусират тази безкрайна хармония.
Поздрави и почитания!
цитирай
12. emelika - Благодаря, batogo!
16.05.2019 13:13
Навярно съм щастлив човек. Посрещам с благодарност всяко утро. Радвам се като дете на малките неща, търся доброто, лесно се просълзявам от умиление...
цитирай
13. nimfodora - Имаш дарба, Емелика
17.05.2019 19:38
Да вълнуваш и да внасяш свой усет в повърхността на органичната емоция, защото дишаш с разум в безсмислието и заклеймяваш със сърце смисъла! Ще следя публикациите ти с интерес!
цитирай
14. emelika - Благодаря, nimfodora!
18.05.2019 21:18
Винаги си добре дошла.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emelika
Категория: Лични дневници
Прочетен: 302933
Постинги: 151
Коментари: 1107
Гласове: 5700
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930