Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03 16:33 - 18 метра – пътят на любовта!
Автор: emelika Категория: Туризъм   
Прочетен: 799 Коментари: 12 Гласове:
14

Последна промяна: 25.03 16:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Къде са тези 18 метра? Лесно ли се извървяват? Дали са над стръмни скали или зинали пропасти?  Пътят на любовта! До  последния си дъх все него търсим и все докрай  не стигаме. Дали пък краят му не е в последния  дъх?    Или в началото?  Какво ли ще ни кажат „чистите води“?  Кийомидзу, заведи ни до бленуваните 18 метра с бистрия си бяг! Твоята бягаща песен сам Окунинуши, богът на любовта пее. В нея намира същинската си половинка. И ние, като малки божества, все там я търсим – в песента си. Има ли я, Окунинуши? И как из песента си да я дръпнем, че да я прегърнем с ей тия двете, па да я не пускаме?.... Защо Окунинуши  само части от нея намираме и пак копнеем по ненамереното?  Кой,  о  Велики, разхвърли на части половинката ни, че все да я дирим и целостта ни непълна да бъде? Дали е там – след 18-те метра? Казваш, че било до старата столица  Киото, в древния храмов комплекс  Кийомидзу – дера, съграден в годината с трите седмици с 13 метровата тераса на главния храм. Колко смелчаци са скачали от 13-те метра? 234! По ред ли в игра числата редиш?  Някои не оцелели. Че кой ги е карал да скачат и защо? Вярвали са, че ако скочат  ще се изпълни най-съкровеното им желание? А може ли да вярвам без да скачам? Няма да ми разрешат.  Вече е забранено. Отдъхнах си. Ще вярвам безрисково. Какви са тези камъни, които ми сочиш, боже на Любовта? Между тях са тия 18 метра, които трябва да извървя със затворени очи, за да намеря половинката си?! Фасулска работа. Тръгвам веднага!

Много крачки направих. Трябва да са минали 18 метра, но камък не напипвам.  Ритам някакво малко безформено камъче. Отварям очи. Отклонила съм се и задминала големия камък. Повтарям опита. До три пъти, както е редно. Все незначителни камъчета стигам. Как иначе. Нали съм със затворени очи през сляпата Любов. Ех, половинке моя, чакай ме в друг живот, че тоя към изтъркулване взе да поглежда. Не извървях пътя, но видях камъните на любовта . Все е нещо. Случих и в 33-та година да попадна, че и милосърдната многолика богиня Кванон да зърна. Защо будистите  я показват веднъж на 33 години, тъй  и не разбрах. Стресна ме малко с 28-те си глави. Но когато раздаваш милосърдие, навярно една глава не стига. Пак не получих отговор. Сама трябва да го търся. Дали не е скрит в 28-те дена лунен път? Може и да не е така, но луната със сигурност трябва да се почита. Ако някой знае отговорите скрити в числата на Кийомидзу  нека ги пошушне. Ще пазя тайната. Обещавам!


 13 метровата дървена конструкция на главния храм е изработена по стария японски метод без пирони, с процепи и снадки.
image


Така се пие от чистата вода на водопада

image
Тагове:   камъни,   Бог,   туризъм,   Япония,   храм,   любов,   богиня,


Гласувай:
14
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. emelika - Будиският храмов комплекс Отовасан Кийомидзу - дера
25.03 16:42
носи името на водопада намиращ се в него, което в превод значи Храм на чистите води. В Япония има няколко храма със същото име. В една от главните зали се намира свещеният камък на Буда, до който трябва да се спускаш през тунел в пълна тъмнина. Той е един ат малкото на брой храмове на школата хосо. Храмът принадлежи на шинтоиската кумирня / светилище/ „ Духа на Земята“, в която живеят няколко духа, в това число и упоменатия „Бог на любовта“
цитирай
2. emelika - В чест на богинята Кванон
25.03 16:43
японската компания за фото-техника се нарича Канон
цитирай
3. emelika - Японските християни
25.03 16:44
под маската на милосърдната богинята се молят на Дева Мария.
цитирай
4. vesever - Много интересно. . . и вълнуващо, ...
25.03 18:15
Много интересно...и вълнуващо, със сигурност ))
цитирай
5. emelika - Новите усещания, vesever
25.03 19:13
винаги вълнуват.
цитирай
6. lexparsy - Захласна ме пак с твоята дарба да разказваш Емелика
25.03 21:07
   Така се вживях заедно с тебе, и особено за японските обичаи, ритуали и богове... Аз ако съм, после през нощта няма да спя да прочета за всичко, даже преди да го посетя :-)
   По спомен знам че японците, даже и тези приели християнството и будизма, пак си спазват и почитат техния си особен Шинтоизъм, а и са една от нациите с най-многото празници :-)
   Ще вметна между другото че това има общи и с българите, които през вековете са приемали всякакви религии, но са оставали верни на традициите и обичаите си!

П.П. Хич не искам да съм по-интересен от твоите запомнящи се емоции, но се изкушавам понеже попита дали някой знае...
   А аз така се заинтригувах от 28-те глави на многолика богиня Кванон, лунните цикли и числата на Кийомидзу, че се изкушавам да споделя само мои предположения... и колкото кратко смогна... за неща които не са „тайна“
   Всички земеделски народности по Земята (примерно в Египет) са имали лунен календар, независим от астрономическия. Състои се от 13 месеца от 28 дни (13х28=364), или 52 седмици по седем дни (7х52).
   Всеки от 28-те дни от фазата на луната е имал много важна функция свързана със засяването отглеждането и брането на реколтата. (Някои от „тайните“ им даже и нашите селяни знаят :-) Но също и с лунните цикли и в природата и човека (и жената като такава най вече :-)))
   Недостигащия ден (до 365) бил изравняван при честването на новата година, и навсякъде е съвпадал с нашата съвременна Коледа.
Хехе, само мога да предположа че на 33 години си изравняват календара, а може и всички цифри да са свързани с този на планетата от която са дошли на Земята :-))).

Извини за многословието и пак с възхищение ти благодаря за споделянето.
цитирай
7. emelika - Много ти благодаря, Лекс!
26.03 04:43
Бъди многословен колкото си искаш. Ще прочета. И "смисля". Книгите още нямат всички отговори. Или поне тия до които се докосва определена личност. И много да търсим, пак стигаме само до някъде. Мисля си, че истинската, голямата книга на знанието е в нас. Майсторлъка или степента ни на земно развитие е да можем да разлистваме страниците и.
За лунният календар се подосетих и загатнах, но не съм сигурна. И моето лично земеделие се ръководи от него. Интересно е предположението ти за изравняването на календара на 33 години години. И годината на построяването може би не е случайна -777 г. Виждала съм и Буда многолик - изобразен с 4 лица в 4 посоки, изразяващ 4 емоции. За себе си го свързах с четирите стихии, а не с 4 посоки или измерения.
Смисълът на този блог е възможността за обмен на мисли,защо не и добри идеи, около които до се обединим, а не дърлим . Да се провокираме да споделяме и мислим заедно.
цитирай
8. emelika - Да прочетеш, преди да посетиш
26.03 04:47
е задължително!
цитирай
9. lexparsy - За 13 метровата дървена конструкция и за важните дни на лунния календар...
26.03 07:52
Ами тя навярно символизира 13-те лунни месеца, а направата и явно е свързана с познанията за дървото...
Ше разкажа какво научих скоро в източните Родопи от един турчин.
Разглеждах каменните им къщи на които някои стени саи повече от половин метър дебели, но през определено разстояние са укрепени с греди..
Как и защо е дълго за описание.
А аз понеже съм свикнал да разпитвам досадно, не спрях :-))) И се оказа че за да са толкова здрави и устойчиви гредите през годината, имало единици хора, които знаели и казвали точно в кой ден от месеца трябва да се секат дърветата, за да не се покривяват, а и как да се обработват.
Амиии, нямало такъв отдавна вече в селото... Да знаем!

Та, аз бих разбрал за 28-те дена лунен път, и числата на Кийомидзу, по-скоро ако се разходя в някое самобитно село, след туристическата атракция. Все някой ще разкаже повече :-)))
цитирай
10. emelika - Интересно предложение
26.03 09:35
ако пътуваш сам и времето ти не е разпределено, понякога до минута при пътуванията в разнородна група от около 15 човека, за които отговаряш и трябва да си нащрек, а някой капризничи и въздиша от скука, защото му стига да се щрака пред дворци и иска да се шляе по магазини. Но има и прекрасни хора, които не се чудят къде да си дянат парите, за да се фукат, а да видят, научат и усетят. Обмисляме варианти за планиране на по-малки групи, обсъдени предварително с хората дестинации, техни предложения и излизане от шаблона в бранша, както и серии пътувания с определена насоченост, например по новите чакри на света.
Ха-ха, не само в Родопите знаят. Балканджиите не са по-долу. И на моята къща първият етаж е с камък 80 см. ширина. Дървото се сече при спиране на сокодвижението, в най-големия му покой. Когото дървото "медитира" то е най-силно ,защото не се разсейва с листа, плод и цвят, а говори с космоса. Тогава става, толкова мъдро, чак непобедимо. А сеченето или рязането е обред разрешение, приоритет на мъдър старец или майстор дърводелец. Най-често двете. Прадядо беше такъв и ми е разказвал...
цитирай
11. missana - Отново научавам страшно интересни неща от теб, Емелика,
26.03 13:10
за които не знаех. Какво богатство са легендите и традициите на Изтока. И слава богу, че са така грижливо съхранени. Поздравявам те!
цитирай
12. emelika - Благодаря, Мисана
26.03 14:41
Интересни са традициите и легендите не само на Изтока. Всеки народ си ги има и всички носят своя чар. Започвам тук с пътешествие на изток, но живот и здраве ще обикаляме континентите. Апсарите не са стъпвали още на Антарктида, но пък проф. Пимпирев е добър познат и учител - ще разкаже от първа ръка. Както писах на Лекс, първо прочети, после посети. За тези които не могат да посетят ще предложа споделено актуално пътуване след завръщане от Япония през април. А после тръгваме за скандинавските страни. Засега оставаме в Япония.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emelika
Категория: Лични дневници
Прочетен: 51938
Постинги: 62
Коментари: 471
Гласове: 1334
Архив
Календар
«  Май, 2019  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031