Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2019 00:19 - Из тайните на изкуството
Автор: emelika Категория: Туризъм   
Прочетен: 2398 Коментари: 15 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Кое прави творението шедьовър?

 Великите произведения пазят своите секрети, но и ги откриват за искащия да проникне в тях. Такава е и „Голямата вълна в Канагаве“, гравюра от серията 36 вида Фуджи на Кацушика Хокусай, 1831 година

 image

 Подобни събрани гравюри са като виртуални пътешествия за удовлетворяване  на любопитството удобно и евтино, на цена около 20 мон -   двойна порция макарони. Но успехът им е толкова голям, че вече към 1838 год. стойността нараства  до 50 мон, а след смъртта  на майстора една само Вълна“ се препечатва  повече от 1000 пъти.

 Главното действащо лице“ на  гравюрата е вълната.  Разгръща  се драматичната сцена на човешката борба със стихиите. Края  на пенливия гребен не са ли свитите пръсти на фантастичен гневен демон, а безликостта и бездеятелността на човешките фигурки в лодките  оставят ли съмнение кой ще е  победител в тази борба? Но не това противостояние е  конфликта, създаващ сюжета на  гравюрата.
Спирайки мигът, преди разбиването  на  лодките, Хокусай позволява да зърнем  за миг   Фуджи върху фона на сивото  небе, тъмнеещо към  хоризонта. Въпреки, че японските художници на гравюри били вече запознати с принципите на европейската линейна  и въздушна перспектива, те не изпитвали потребност от този прийом. Тъмният фон и  дългото пътешествие на погледа  от предния план с лодките, чрез движението на вълните към Фуджи, убеждават очите, че свещената планина е отделена от нас с морски простор.

Фуджи се извисява далеко на брега като символ  на устойчивост и постоянство в противоположност на бурната стихия. Единството и взаимообусловеността на противоположностите са  основата на представата за  космическия порядък и абсолютната хармония в светогледа  на Далечния изток.  Точно те  стават главна тема на гравюрата „Голямата  вълна в Канагаве, откриваща серията на Кацушика Хокусай. - един от най-известните на Запад японски майстор илюстратор и гравьор. Истинското му име е  Токитаро, но използва повече от 30 псевдонима. Баща му  правил огледала. Покрай него започва да рисува.

Живеещ в мизерия, с постеля пълна с въшки Хокусай си представя, че ще е още по-велик на 100 години, а сетне и на 110. Това не се случва. Умира на 90 години.  Вглъбен в изкуството си,  не се интересува от богатство. Случвало се е да получи пакет с пари без да го отвори и ако някой му донесе храна да му подаде опакованите монети. Бедността често  другарува с глупостта на гения.

 

 




Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. missana - Чудесен материал, Емелика! https://otkrovenia.com/bg/stihove/vylnata-na-hokusaj
08.04.2019 00:41
Хокусай е един от най-великите художници на всички времена. Трудно се преминава границата на 90-те. На друг един велик художник - Рокуел Кент, не му достигна точно 1 година, за да ги навърши. В замяна на това нерядко простите овчари преминават с лекота тази летва. Все пак е важно какво оставяш след себе си. а то е изграденото от теб духовно 4-то измерение. Искам да ти пожелая много успешна нова седмица и да те поздравя с едно мое стихотворение, озаглавено "Вълната на Хокусай" /на линка най-горе/:
цитирай
2. emelika - Благодаря ти, Мисана!
08.04.2019 00:55
"Вълната на Хокусай

Защо ти е в моретата да вярваш...?
Кон-Тики ще остане вечен символ
на примитивното, достигнало безкрая.
... Летящи риби ще заместват птици
и в бронзов залез ще отплува салът...
Една-едничка сбъднатост ти трябва -
нищожна, но така непостижима!
... Душата е платно на лека шхуна,
надбягваща препускащия вятър
с мечтите-пръски лесно уязвими...
Очи - монголоидни цепки,
и скули, ръсени от морска сол, изгарят...
Сега си древният мореплавател,
навлязъл в провлака на Истината.
От знаците на "пи" въже направил
и примка Гордиева сплел неистово.
... Въпроси възлописни днес оставят
следи пенливи в гърбици на океана...

На Хокусай вълната се издига
брега от отговори с гребен да удави..."

Младен Мисана

А отговорите, ах отговорите са тъй нетрайни...
цитирай
3. tera - Тази картина я гледах в Британския музей в Лондон,
08.04.2019 11:07
където й беше отделена специален павилион обособен във фоайето. Наистина е много въздействаща.
А Вие знаете ли, че в България също има произведения на Хокусай?
:)


цитирай
4. missana - Толкова си мила и възвишена!
08.04.2019 11:17
emelika написа:
Благодаря ти, Мисана!

"Защо ти е в моретата да вярваш...?
Кон-Тики ще остане вечен символ
на примитивното, достигнало безкрая.
... Летящи риби ще заместват птици
и в бронзов залез ще отплува салът...
Една-едничка сбъднатост ти трябва -
нищожна, но така непостижима!
... Душата е платно на лека шхуна,
надбягваща препускащия вятър
с мечтите-пръски лесно уязвими...
Очи - монголоидни цепки,
и скули, ръсени от морска сол, изгарят...
Сега си древният мореплавател,
навлязъл в провлака на Истината.
От знаците на "пи" въже направил
и примка Гордиева сплел неистово.
... Въпроси възлописни днес оставят
следи пенливи в гърбици на океана...

На Хокусай вълната се издига
брега от отговори с гребен да удави..."

Младен Мисана

А отговорите, ах отговорите са тъй нетрайни...


Силно съм трогнат. Такива дами се срещат крайно рядко. При всички случаи те са и резултат на отлично възпитание. Да имаш седмица на щастието, Емелика!
цитирай
5. emelika - Благодаря,tera!
08.04.2019 13:10
Да си в досег с оригинала на произведение на изкуството, си е особено преживяване. Трябва да се усети.
Знам, че художествената галерия на Силистра притежаваше дарение от Китай, чрез български художник на японски гравюри от 18-19 век от съвременници и ученици на Хокусай. Възможно е да има там и от него. При творчество от 30 000 произведения. Нищо чудно и в частна колекция да има. Ако ти е известно, сподели!
цитирай
6. emelika - Мисана!
08.04.2019 13:13
Благодаря за седмицата на щастието!
цитирай
7. emelika - А ексцентрикът Хокусай си е бил образ отвсякъде
08.04.2019 13:27
Участвал веднъж в арт- състезание. Потрудил се само да направи върху бялото платно дебела синя крива и го метнал на земята. Събрал няколко пилета. пуснал ги да минат първо през червена боя, после през платното и ето ти картината. Обяснил, че това е пейзаж на река Тацута с червени кленови листа. Веднъж пък превърнал Токийския фестивал в шоу, рисувайки портрет на будисккия учител Дарума с дължина 180 метра с метли и кофи с боя.
цитирай
8. tera - Има в Квадрат 500,
08.04.2019 15:02
по-скоро имаше в Националната галерия за чуждестранно изкуство, чийто наследник е Квадратът. Но след преименуването май не съм ходила точно в това крило, по-скоро в новите площи. Обаче със сигурност не са я покрили някъде. Имам спомен за едно произведение, но може и повече да са.

Това за пилетата е добра идея, но аз мога да пусна кучето да порисува, след като може да пее, защо да не може да рисува?!? :)
цитирай
9. bven - Загадъчно и предразполагащо към размисъл...за хората, които могат да отделят време за това.
08.04.2019 15:21
Поздрави!
цитирай
10. emelika - tera,
09.04.2019 10:54
През зимата чух за японска изложба в Стара Загора, но не знам подробности.
цитирай
11. emelika - Добре дошла, bven
09.04.2019 10:58
Загадъчното или замисля или бива подминавано. Понякога е добре да се замислим, друг път да освободим мислите си и само да съзерцаваме.
цитирай
12. vesever - Не бях я виждала. Наистина вълната е ...
09.04.2019 22:20
Не бях я виждала. Наистина вълната е като някакво същество.
Преди 3 години се запознах с един художник, който рисуваше морето и неговите картини бяха като живи...
Поздрави и от мен, Елена!
цитирай
13. lexparsy - Направо ме задави с вълнение размисли и асоциации Емелика
09.04.2019 22:34
Ти това го можеш :-)
А като прочетох и коментарите и стиха на Младен, трябваше да си отворя прозореца, за да съм по близко до небето на споделеното:-))))
Лично аз не само съм запознат с картината, но и имам много размисли за споделяния...
Това, с което плахо ще допълня, и може би и с Младен мога да споделя е че за първи път срещнах картината в научна статия касаеща Фракталността на Вселената. Аммм това е нещо като каквото Горе – Това и Долу. Тоест вълната е изобразена като подобие и в пяната на пръските от прибоя и....
Мнооого дълга тема, но и много добра алегория, доказваща очеВадната абсурдност на каноничната „наука“, на която ни учат от раждането ни.
Да Перспективата е другата уникалност на картината, но и на цялостното творчество на този велик художник, изживял в демонстрирана мъдрост и творчество, достойно за за философска школа, и който не е достатъчно само да прочетем в Уикепедия за да се запознаем...
Настръхвателни почитания за провокирането на въображението ни имаш от мене приятелко! :-)))
цитирай
14. emelika - Веселина,
10.04.2019 00:43
Произведението на добрия творец е живо.
Прехвърлил 70 години Хокусай прави 36 печатни графики с изглед към Свещената планина Фуджи. В тази поредица са 3 от най-извествите му творби – „Голямата вълна в Канагава“, „Южен вятър, ясно небе“ и „Буря под върха“. Специалистите наричат серията „несъмнения шедьовър“. Трите са със статути на „Национално съкровище“ и „Особено ценен предмет на изкуството“
Технически всяка графика е направена по традиционния начин на изработване на хартиен ескиз по който се издялва дървена плочка. Плочката се покрива с цветно мастило и се прави отпечатък върху хартия. Този отпечатък е крайния продукт. Сложността от принтовете при Хокусай е от големия брой цветове, защото всеки цвят изисква отделна дървена плочка с последващо налагане и пасване на цветовете. Затова и гравюрата изисква особено майсторство.
цитирай
15. emelika - Станало утро. Добро да е, Лекс!
10.04.2019 00:48
Ако тръгнем да нищим фракталността на Голямата вълна, рискуваме да заобясняваме фракталната структура на питагоровата теорема за блондинки: „Знаете какви са питагоровите гащи на всичките страни, но знаете ли колко джоба имат тези гащи и колко още нещица се крият в тези джобове?...Сега ще се поровим в този, където са скрити фракталите...“ Измъквам от там една любима вещица – броколи романеско. Но нали не съм блондинка, а банално кестенява, вместо да хрупна изнамереното се любувам и пъхам в многобройните му охлювчета...Иди, че ме търси... Лека нощ! До фрактална среща в сънищата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emelika
Категория: Лични дневници
Прочетен: 296426
Постинги: 150
Коментари: 1091
Гласове: 5605
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031