Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2019 18:11 - През Гребен до Гърло
Автор: emelika Категория: Туризъм   
Прочетен: 3937 Коментари: 12 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                      По българските пролетни пътища

 image

По-добре един път да го видиш, отколкото сто пъти да чуеш за него! И аз така мисля. От известно време слушам и чета за това доста мистериозно и потулено място, докато в главата ми не се оформи една романтично-антична приказка.

                            image

Оказа се, обаче, че древният кладенец от село Гърло не е нито в селото, нито пък има вода. А рушащият се навес над окултното съоръжение отвя романтиката от първия ми допир с него. Въпреки всичко си заслужава отбивката и усилието да прескочиш една-две огради и да се провреш през драките по козите пътечки, за да го достигнеш. В началото пътят се вие през добре поддържаните къщи и покрай старото средновековно гробище с келтски кръстове.

image 

Стигаме микроязовир Красава и местността Пусто Гърло, разположени западно от пролома Клисура, образуван от Красавската река, врязана в северния дял на Гребен планина. Над него е връх Кула. Кладенецът е открит проф. д-р Димитрина Митова-Джонова по време на разкопки през 1972 г. Датират го от XII век пр. Хр., късната Бронзова епоха, и е единственият сакрален градеж по нашите земи, аналогичен и синхронен на кладенците, свързани с ранната фаза на протосардинската култура Нураги.

                          image

Нетърпеливо слизам по стълбите към подземната сводеста зала. На последното стъпало спирам, затварям очи, докосвам древните камъни и инстинктивно искам разрешение да продължа. Пристъпвам вътре. Куполът над главата ми разкрива небесния свод. Днес през пролуката виждам само сивите, бягащи дъждовни облаци. Куполът и кръглият светъл отвор са свързани с микенската и тракийската представа за строежа на света, но за тях ще разкажа друг път.
Стените и таванът са поразително иззидани, използвана е т.нар. „циклопична техника“. Блоковете от градежа са покрити с мъх, а от тавана се спускат филизи на поветица и млади треви.

                       image

Бих дошла пак тук, когато зеленината ще е избуяла и прегърнала отвора на тавана. Лятно време слънчевите лъчи биха огрели и оживили сърцевината на кладенеца. Какво ли ще ми разкаже тази древна приказка от светлина тогава? Археоастрономическо проучване на мястото показва, че зимното слънцестоене идеално би било наблюдавано от вътрешността на оригиналния храм-кладенец навън през входа. Тогава 13-те стъпала биха ни отвели точно до кулминацията на Слънцето.

                              image                         

Кладенецът е бил елемент от сакрален комплекс, в района са открити каменни блокове, наподобяващи долмени и менхири. Местните разказват, че на скалния масив над кладенеца са били изписани рисунки. Първоначално 13 каменни стъпала отвеждали в кръглата зала, в чийто център над извора е изграден самия кладенец, дълбок 5 м.

                     image
 
Днешните стъпала са възстановени и с променена планировка. При разкопките са намерени каменна брадва, дърво и кости на жертвени животни, което определя сакралната роля на кладенеца. Той е израз на преклонение на древните строители към водата и нейната божествена същност. Според проф. Митова-Джонова светилището е посветено на подземния океан Абзу и на сладките води, подвластни на шумерския Бог Енки.

                               image

Храм-кладенцът при село Гърло е съоръжение, използвано за достъп до питейна вода и едновременно с това е астрономичен календар, вграден по един ефективен и ненатрапващ се начин в сърцевината на водохранилището. До времето на късната античност храмът е съжителствал с намиращата се наблизо баня от римската епоха. Посетихме и нея под любопитните погледи на китните теменужки и зелените кукуряци.
                      image

Озадачени и вдъхновени от откритието си, решихме да се върнем обратно и точно тогава ни застигна дъжда... Дори нямаше време да снимам язовира. Тичахме мокри надолу през гората, хвърляйки кални пръски в големите локви, пълни с жаби. И това ако не е добра поличба и благословия? Първият пролетен дъжд ме изкъпа точно на кладенеца-светилище при с. Гърло. Нека тази година да  върви като "по вода".
                       
                                  image                    
 

                                     От вдъхновението на Апсара Ана

 

    



Гласувай:
19



Следващ постинг
Предишен постинг

1. merlin68 - Много интересна разходка
14.04.2019 21:10
Много интересна разходка
цитирай
2. emelika - Благодаря, merlin68
14.04.2019 21:29
Във всяка разходка има откривателства, ако имаш очи и душа за тях
цитирай
3. missana - Красиво място, свързано с толкова много история!
14.04.2019 22:57
От теб научих за него и сърдечно ти благодаря, Емелика! Прелестни снимки, а и твоят разказ оставя романтично впечатление, но и много тъга, че не ценим такива свети места.

цитирай
4. emelika - Мисана
15.04.2019 01:07
До древния кладенец ни заведе и разказа Апсара Ана!

http://apsara/

цитирай
5. barin - Здравей, Елена. Интередна разх...
15.04.2019 09:25
Здравей, Елена. Интередна разходка по малко посещавани места.
Поздрави!
цитирай
6. emelika - Добър да е денят ти, Барин!
15.04.2019 10:59
Позабравените места тъгуват за човеци.
цитирай
7. katan - Разходка точно по моя вкус!
15.04.2019 14:52
Благодаря ти за споделените снимки и описания!
Пак ходи:) и пиши!
Поздрави!
цитирай
8. emelika - Вече знам какви разходки обичаш
15.04.2019 15:17
Ще има и такива, но и други.
цитирай
9. lexparsy - Така съпреживях тази твоя разходка Емелика...
16.04.2019 00:37
Понеже знам че докато разказваш усещаш и енергиите и духовния промисъл на строителите на този храм на древни мистерии... Уффф, завидях ти, честно!
Благодаря, е думата която ми идва на мене за споделянето ти, камо ли на твоите преживени мистерии.
А толкова си богата с твоите аспари, че ми се иска и тях да поздравя.

П. Знам мистичното тълкование на „апсари“, но ми попадна думата значението „апса“, като кон, (забравих... май персийско) и ми хрумна асоциацията че са водни кончета :-))) Ако имаш информация, за думата, сподели моля .
Благодарствени поздрави за споделеното...
цитирай
10. emelika - Добре дошъл,Лекс!
16.04.2019 09:08
Новите Апсари приближават част от символиката на древните Апсари. За тях писах. Скоро ще отдам почит и на древните.
цитирай
11. vesever - Еха! Това са свещени места! И ти си ...
20.04.2019 11:29
Еха! Това са свещени места!
И ти си много хубава, сияеща! )
Поздрави, Елена!
цитирай
12. emelika - Веси
20.04.2019 18:30
Това не съм аз, а по-добрата ми версия. :) Казват, че си приличаме. Това е Апсара Ана, за която писах - вечно скитаща по света сред пъстротата на хората и по планините му. Със сестра си създадоха Апсара травъл и водят желаещите да пътуват. Техните пътувания са реални , а моите виртуални,
базирани на видяното от тях, пречупено през моя поглед. За тази година имат изготвени маршрути за Япония - следващия месец, Норвегия, Канада, Виетнам, Лаос, Камбоджа, Индия и ако някой пожелае нанякъде, правят индивидуални програми.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emelika
Категория: Лични дневници
Прочетен: 296569
Постинги: 150
Коментари: 1097
Гласове: 5608
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031