Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2019 23:22 - Феята на пролетта разказва
Автор: emelika Категория: Туризъм   
Прочетен: 2901 Коментари: 7 Гласове:
21

Последна промяна: 18.04.2019 10:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Някога, много, много отдавна, Бог бил един. Поради особени заслуги, той избрал измежду хората първите богове. Те имали властта да вземат при себе си на небето и отърват от подземното царство когото пожелаят, като свои слуги.

 

Разхожда се Феята на Пролетта из градинските си селения. Разтърси широки ръкави и поръси с прекрасни цветове Земята. Но щом цъфна розовия цвят се натъжи и заплака. Заваляха дъждове. Спомни си вярната дружка.


image

 

Богинята Сакура наблюдава през облак смъртните.  Косите от розов цвят, събрани във висока опашка се разстилат по раменете. Дългата нежно-розова рокля едва докосва пода. Цветен венец опасва талията.

-          Какво се е случило Зуруми?

-          Боговете пак обявиха война на хората.

Изчезна усмивката от лицето на Богинята  -  „Как може? Обичам хората.  Обичам да наблюдавам първите крачки на срещащия младеж срамежливата невеста.  Обичам сватбите, децата и празниците им. Обичам ги в труда  и тъгувам с болките им...“

Недоумяваше защо другите богове искаха кръв от сраженията. Махна с ръка и повика втората слуга Наруми, брат близнак на Зуруми – хладнокръвен и мълчалив, разсъдлив и винаги намиращ изход от всички ситуации, за разлика от неизменно лъчезарната си сестра.

-          Трябва да ти е известно кой е решил пак да воюва със смъртните. За какво започва тази война?

-          Смъртен улови в морето  от любимите  риби на Журден  – богът на морските животни. Разгневи се той и разбунтува. Скоро ще стигне и до вас, защото сте защитница на смъртните, а защитаващите ги богове стават все по-малко.

-          Да, сега почти всички богове считат себе си за  неимоверно по-висши от хората,защото се различават по някои качества, забравяйки че самите те са били избрани някога измежду тях.

-          Какво да правим? – Сакуро  не харесваше този бог, който все опитва да обяви война, а в същото време си пие чай у дома. Лицето на богинята стана непроницаемо,  очите издаваха страдание.

-          Вие знаете отговора. Бог Журден иска да се ожени за вас.  От години опитва да ви заведе под венчило. Даже богът на планината забрави за това, но богът на морето  остава непоколебим.

Настъпи тишина. Където и да се появи богинята на любовта Сакура,  веднага се разбира ,че тя е особена. Преди, когато живеела на Земята, обичала не само семейството си, но и всичко наоколо. Пристигали от всякъде женихи.  Девойката ги връщала. Чакала любимия си войн, но той   не идвал. Навършила 25 години. След тази възраст мъжете не си търсели съпруги, а нейният любим все не се появявал, въпреки вричането  за вечна любов. На 26 узнала, че той има жена , деца и съвсем  е забравил за нея.  Не издържала страданието на сърцето.  Прерязала вените си. Попаднала на небето и станала богиня на любовта. Взела за слуги близнаците Зуруми и Наруми, които също отишли на небето след пореден побой от баща си.

-          Реших. Зуруми, пригласи сватбената рокля. Наруми, изпрати писмо на Журден със съгласието ми за женитба  – последното Сакура едва изрече, готова на всичко да защити хората.

Зуруми едва сдържаше сълзите си, но хукна да изпълни заповедта на господарката си. Наруми не бързаше да последва примера на сестра си и попита:

-          Наистина ли мислите, че ще спасите хората? Постъпвате глупаво.Не мислих, че думите ми ще ви подтикнат към женитба. Или вече ви харесва бог Журден?

-          Мълчи! Сакура се обърна към момчето, коленичило пред нея. Сама ще взема решение. Ти изпълнявай заповедта, защото ще те изпратя там, където щеше да бъдеш, ако не те взех при себе си.

Заплахата свърши работа. Момчето ужасено избяга от стаята. Сакура пак погледна през прозореца. Правилно ли постъпва, че се застъпва за тези, които не искаха да знаят за нея и прошепна: „ Надявам се да е правилно“

След два дена

Невеста в светло розова сватбена рокля. Тъжна. Не помни какво е станало в този ден.  Вижда само присмехулното лице на Журден, плача на Зуруми и бледостта на Наруми.

След две седмици

Намират Сакура в царството на смъртните. Тя, виждайки как хората гладуват жертва себе си ,за да сътвори неизвестното до тогава и възраждащо живота дърво. Вятърът още не може да се успокои и свисти в клоните му.

-          Чирик! Чик- чирик! Не плачи, фейо! Нося от Богинята подарък за всички –  цветче от косите.  То е посланието   -  Съзерцавай и обичай!
                                          image
 

Но защо Сакура не запомни сватбата си?

От какво се изплаши Наруми? Къде можело да го изпратят?

Кое накара Журден да реагира така странно на  невестината смърт?

 

Отговорите ще ни разкажат в Япония. Скоро.

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
21



Следващ постинг
Предишен постинг

1. emelika - Това е една от легендите
18.04.2019 09:47
За появата на японската вишна има още.

цитирай
2. lexparsy - Прекрасна приказна легенда, вълшебно припомнена ни както си можеш Емелика
18.04.2019 16:28
и така напомняща и повторяемата поучително размисляща народна мъдрост както в нашите стари приказки (някои доста изопачени), в които има и вдъхновения за търсене на красивото.
И благодарим че го виждаш и разказваш прекрасно и мъдро в легендата за японската вишна, но във всичко разцъфнало през тази пролет.
Ще чакаме продължението :-)
цитирай
3. missana - Красива легенда с много неочаквана развръзка.
18.04.2019 16:50
Тъжни са човешките съдби, но както се разбира от повествованието и тези на боговете не са от лесните.

Поздравление, Емелика! Винаги научавам нещо ново и прелестно от теб!
цитирай
4. emelika - Благодаря, Лекс
18.04.2019 19:48
Ще разкажа и другите легенди.
цитирай
5. emelika - В легендите всичко е възможно,Мисана
18.04.2019 19:52
Едва ли има монотонна и предвидима съдба.
цитирай
6. vesever - Интересно, пренесох се там, в тези ...
20.04.2019 11:34
Интересно, пренесох се там, в тези светове и събития, сякаш са реални...
Не знаем кое е реално от митовете и легендите, но аз знам, че Красотата на Земята е Дар от Бога за Хората, също и Добротата и Обичта....и само пазейки всички тези дарове, можем да спасим Земята от злото и да я превърнем в Рай, каквато, вярвам, някога е била...ала поради някаква причина хората са склонни да го изгубват и да го рушат...
Прегръдка от мен!
цитирай
7. emelika - Раят на земята!
20.04.2019 18:24
Когато всеки го създаде около себе си и в себе си, стъпка по стъпка, многото райски местенца ще станат отново едно цяло. Вярвам. Само ние можем да го възродим, пресътворявайки го.
Нека растат твоите райски кътчета! Да събират усмивките и радостта на които са край тях. И най -вече на теб!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emelika
Категория: Лични дневници
Прочетен: 296617
Постинги: 150
Коментари: 1097
Гласове: 5608
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031