Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2023 18:35 - 4 - Из царството на Мус
Автор: emelika Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2755 Коментари: 7 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Изви се буря. Засвистя оня ми ти вятър, чак в комина духна и върна пушека, за което много му се разсърдих, въпреки че го обичам като ми роши закачливо косите. Разхвърча  ламарини , събори керемиди, пречупи и голяма ела, точно през средата. Падна на жиците и токът спря.

Но огънят от камината свети. Придърпвам чергата към него и редя приказката- игра „За мишките и тайните“. Ставам съавтор. Хвърлям странния зар със символи. Поемам по мишите пътища… И срещам Томас Инсел – сериозен учен. Изследва семейните отношения на мишките. Интересуват го разтревожените, които се опитва да успокои. Лутаме се в мишето царство. То се оказва твърде интересно и поучително за човешкото царство. Забавлявам се. Приемам всичко в играта сериозно.  Оказва се сериозно.  На учения дай да експериментира. Взема мишлето бебе от майка му и то почва да пищи. Нищо странно. И човешкото ще запищи. Но ученият иска да го успокои без мама, като му набута в устата нещо укротяващо дотолкова, че да започне блажено да се усмихва. То и с човешките бебета се опитват, дори  правят същото. Инсел няколко години се залисва в играта. Веднъж чува за  странно племе мишки, моногамни – двойка за цял живот, с особена загриженост към потомството и партньора си. Да не повярваш. То при хората рядкост, а за мишките… Започва да ги изучава.  Нарича ги добрите мишки. Това мише племе, твърде многочислено при това, живее високо в планината.  Съвсем същия вид мишки, но от друго  племе се подвизава в подножието. Нарича ги лошите мишки. Те се чифтосват с когото им падне и не им пука за потомството. И при хората го има. Заема се ученият с благородната цел да помогне на мишките от подножието. Какви ли не проби взема и що анализи прави – сам си знае. На когото му са интересни подробностите може да ги намери в трудовете му: Томас Инсел  - невробиолог. По-важни са резултатите. Нали, Краси? Знам, че ще прочетеш. И тук си правим блогови  общности, които късно разбрах, че си имат свои правила, например пинг-понг подаването.  Ще ме извините, приятели – не винаги съм на тенис масата.

Преди да дойдат резултатите следва един дълъг търпелив път. Вземат се разни течности от белязаните с бяло мишки и се вкарват в почернените. То дози, то време ,то изчакване. Къртовски труд над мишки. Накрая идва резултата. На белязаните с черно  трябва да се снеме анатемата. Стават племе също като планинското – обичливо, грижовно, съпричастно. Приказката оживява. Намерено е веществото , което създава доброто, обичта и съпричастието.  И то започва с  името на  народа от ОК, ОК – веществото, утвърждаващо доброто в човека! А царството на мишките – Мус, придобива особена почит.  Започва  задълбоченото  му изучаване, защото на човека са нужни щастливи мигове, като на добрите мишки.

Следва надникване зад лабораторните двери…

 

    




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. notfun - бели мишки...черни мишки, скукаа @
15.01.2023 18:43
а,ще има ли, и розови, в др Серия, еми..)
цитирай
2. emelika - notfun, финално
15.01.2023 18:54
ще боядисам специално за теб! Но не си запълвай времето със скука.
цитирай
3. kvg55 - emelika,
15.01.2023 19:23
"сериозен учен. Изследва семейните отношения на мишките"
За да изследва "семейните отношения на мишките" значи ги поставя в лабораторни условия, а това ги стресира и променя поведението им. Следователно има съмнение за достоверността на резултатите.
цитирай
4. emelika - Малко розово за дамите
15.01.2023 19:45
Розовото е сладката страна на живота, цвят на надеждата, който успокоява. И без да надяваме розовите очила, носим си розовото отвътре. Мозъкът ни го дава в изобилие, ако го поискаме ,като се настроим на розова вълна. Мишките на хълма са не случайни. Точно под тях , в мозъчното подхълмие / да си го кажем и с другото име – хипоталамус/ на бозайниците , от малката мишка до човека се синтезира вещество -хормон, хормонът ОКситоцин, от където по мъничка фунийка от около 200 000 нервни нишки се пренася до задната част на малка жлеза /хипофиза/ легнала върху турското седло на черепа. И от там го препраща по предназначение. Предназначенията му се оказват твърде значими, не само за функционирането на тялото, но и усещането на състоянието на щастие. То е с важна роля в химията на любовта, но не я изчерпва напълно. Стига доволно ,за да боядиса наоколо света в розово. Само трябва да се научим да включваме ония клетчици под хълма да работят. Те пък имат свойството работохолизъм – колкото повече работят ,по трудолюбиви стават. И розовото се множи, множи… Вземи си, notfun! :)

цитирай
5. emelika - Красимир,
15.01.2023 20:40
Томас Инсел е наистина сериозен учен - невробиолог, фармаколог и бивш директор на Националния институт за психично здраве на САЩ. Науката си е наука навсякъде. Не мисля, че да изучаваш поведението на животните, в случая мишките си е празна работа. Е, това за семейните отношения е моя измишльотина - опитах се да прокарам шеговит тон. Види се неуспешно. Но като цяло нещата са както ги написах.
По отношение на стреса в лабораторни условия, животните дори са по-спокойни от тия навън- стресът им за преживяване е сведен до минимум - имат подслон, топлина и храна, не дебне хищник... Стресираното животно си личи. Друг е въпросът с популярният термин "хуманността" над животното. Доколко се прилага хуманността към хората? Иди в един агромагазин и попитай колко отрови и капани за мишки има.
Опитът с животни не е от вчера. Те са започнали още от 500год. преди Христа. Животните започват масово да се използват за експерименти през 19 век. Конкретно с мишките започва да експериментира Уилям Касъл през 1902г. в лабораторията на Харвардския университет. Установява, че между мишките и човека има генетични прилики. Много от постиженията за разплитане на загадките на човешката природа се дължат на изучаването на мишките. Приликите в генома на мишките с човека са 97,5%. Често в генома на мишката се вкарват гени от болни хора, за да се изследва протичането на заболяването и механизма му на действие върху органи и системи. И тъй като мишките живеят 2-3 години, може да се проследи протичането на заболяването и евентуалното му лечение. По отношение на резултатите: Никой в никоя научна област не може да гарантира 100% резултата от изследванията си. Тук се добавя и още един малко обясним факт. Изследователят влияе на резултата на изследването си и често получава това ,което е очаквал, сякаш провокира този резултат. То пък води до други разсъждения, че мисълта променя материята. Да оставим това ,че ще затънем в дълбоки води. Току виж сме се удавили. Едно цопване стига.
цитирай
6. marana69 - ето, че можело..можело..усещахх ,азз))
17.01.2023 10:47


4. emelika - Малко розово за дамите
15.01 19:45
Розовото е сладката страна на живота, цвят на надеждата, който успокоява. И без да надяваме розовите очила, носим си розовото отвътре. Мозъкът ни го дава в изобилие, ако го поискаме ,като се настроим на розова вълна. Мишките на хълма са не случайни. Точно под тях , в мозъчното подхълмие / да си го кажем и с другото име – хипоталамус/ на бозайниците , от малката мишка до човека се синтезира вещество -хормон, хормонът ОКситоцин, от където по мъничка фунийка от около 200 000 нервни нишки се пренася до задната част на малка жлеза /хипофиза/ легнала върху турското седло на череп...
цитирай
7. emelika - marana69,
17.01.2023 20:55
Малко са нещата за които не може...Сещаш се - ония от вицовете. Но да не сме категорични. Това, което не може в нашите измерения, в други може да е нищо работа.
Което е било немислимо вчера - днес и децата го знаят. А пък децата на много,много поколения преди сега навярно са знаели това, което днес е табу... Колко изящен е светът със загадките си!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emelika
Категория: Лични дневници
Прочетен: 302218
Постинги: 151
Коментари: 1107
Гласове: 5690
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930