Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2023 07:25 - Черният маг и бялата змия
Автор: emelika Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3220 Коментари: 12 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

„Ел-Рух–Хамса–калпа“ – този призив за вдишване духът на първия лебед, който мъти космическото яйце три пъти обходи пещерата по изгрев след отиващата си супер луна.

„Ел-Рух–Хамса–калпа“ – шест пъти отекна из скалите в средата на деня, когато бе равен на нощта.

„Ел-Рух–Хамса–калпа“ - девет пъти измолващо заглъхна при рубинен залез, пътувайки към върховете на планините, за да стигне безграничната сила на Великите, връщайки мощта на древните послания в тайната книга на дълбоките знания и преобразувания.

Изричащият тези слова бе потомък на последния Велик, дошъл на Земята от безбрежността на голямата вода, оставил на предците му единствената книга, заключена с необикновен катинар, който се отваря с кода на малкия завещан ключ, при специални условия и с ясни намерения за разбиране на знанията. Намеренията му бяха категорични. Искаше да подчини стихиите, природата и човека. Виждаше се всесилен, застанал на входа на своята пещера, в поглъщащия алчно всички багри черен плащ, със сключени вежди и присвити очи от предпазливост да не избяга нещо, което вече е влязло в тях. Дори и прокървилото залезно слънце, не можеше да порумени властта на черното.

Пещерата бе дневния дом. В нея кънтяха мислите му, като удар с чук по стените. А островърхата къща, бодяща белите облаци, защото са си позволили да са бели – нощния.

Получи се. Малкият ключ отключи тежкият катинар на книгата със завидни размери. След упорито четене и прилагане на прочетеното успя много неща, но не всичко. Нямаше големия ключ, който проявяваше скритите символи в нея, познаването на които щяха да го направят непобедим, не стареещ, вечен… Не намираше в прочетеното къде може да го потърси. Дори  без него хората  му се подчиняваха безропотно. Птиците го слушаха, но рядко пееха – не обичаше песни. Какво значат някакви гласови извивки? Растенията плахо цъфтяха. Разбушуваха се и тихите езерни води - той не харесваше спокойствието. Изпадаше във възторг, когато помрачеше слънцето и сред мрачния ден със светкавици и гръмотевици  мереше сили. Гласът беше гръм, погледът мълния. Всички се страхуваха. Тогава ликуваше. Но нямаше с кого да съпреживее величавото си щастие. Нуждаеше се от жена и  потомство, но специална – красавица с царско потекло. Как да я намери?

Отново прибегна до малкия ключ, за да попита съня. Можеше да го използва  три пъти. На четвъртия той нищо не отключваше и затваряше всичко вече отключено, изтривайки паметта за отключеното.

Видя в съня си саркофаг, скрит дълбоко в скалите. След миг се оказа там и отвори нетърпеливо капака, мислейки ,че са скъпоценности. Дали не е големият ключ? Вцепени се от изумление. В него лежеше неземна красавица със затворени очи, покрита с вода. Не дишаше, но беше жива. Стори му се, че пробяга лека усмивка и поруменя, сякаш усети присъствието му. Но и не спеше. Пребиваваше в някакъв неин, непознат свят. В миг се влюби. Непознатото чувство го завладя изцяло. Събуди се различен.

Още същия ден повика скалния орел,  знаещ всичко за скалите, за да я намери. Чака го три дена и три нощи. На четвъртия той му показа висок каменен връх. Черният маг нареди на стихиите да го разцепят. Саркофагът сам се издигна на повърхността.  На мига бе отнесен и отворен нетърпеливо в пещерата. В него имаше чудна красавица, покрита с ароматна вода, но …. не от съня. Магът незабавно повика втори скален орел със същата задача. И това се повтори осем пъти. Деветият орел нищо не откри. Осем саркофага лежаха в пещерата с девойки покрити с вода. Всяка вода имаш свой едва забележим  цветен нюанс и ухаеше на този нюанс. Във всеки от седемте лежеше красавица, но не тази, в която се влюби. С треперещи ръце повдигна последния капак и го обля неусетена вълна на радост – беше тя – неговата любима! Повдигна я леко и извади от водата. Намокреният черен плащ се сгърчи и стопи. Дори не обърна внимание. Държеше в ръцете си любовта. Разтръска я да отвори очи. Изпод миглите надникна безкрая. Другите красавици също отвориха очи и грациозно излязоха от обиталищата си. В този миг силна болка прониза ръцете на мага и той видя как  кожата им се свлече, а те се обагриха в кръв. На мига забрави, че е влюбен и крещейки от болка продъни с ботушите си здравите саркофази. Водата от седемте се сля и изля като водопад в пъстроцветна дъга от входа на пещерата. Последната вода бе прозирна и изпълни скалата с кристали, отразяващи дъгата. Но Черният магьосник не умееше да вижда красота. „Ще те излекувам“ – продума осмата девойка. Но той не познаваше добротата: „Не искам да ме докосваш! Превърнете се всичките в хапливи отровни змии, за да се боят от вас и да свличате кожите си, както се свлече моята от ръцете ми. Захапете опашките си и се самоизяще!“ Отвърнаха дружно: „А не се ли боиш, че първо теб ще ухапем?“ Чак тогава магът разбра грешката си, която сам не можеше да поправи. Липсваха му знанията, отключващи се с кода от големия ключ. Прибягна до последната си надежда. Призова с последното си желание малкия ключ да му покаже големия ключ. Трикратният отговор беше: „Това желание ми е забранено и не може да се изпълни!“ Голямата книга се разтвори наполовина, замаха със страниците си като с криле и полетя към небесната библиотека, далече от земните желания за тайни знания. Осемте девойки се превърнаха в осем змии, всяка с нюанса от цвета на водата си и захапаха опашките си в осем кръга. Направиха две ниски кули от по четири обръча всяка. Всяка помагаше на другата да не се самоизяде, докато смъкнатите им кожи се вкаменят в символ. Така оцеляха, носейки и предавайки на хората знанието да оцеляваш - лекувайки и помагайки на ближния си, спасяваш себе си.

Две от тях шушнат тайните – небесно-земните и на лечението, усукани в Кадуцей върху жезъла на Хермес.

Пет се пресякоха в точките от радиуса и дъгата на кръга си. Създадоха от основните багри цветето на живота.

Бялата змия остана в кръга, не излезе от кожата си,  не се самоизяде невъзвратимо – превърна се в Уроборос –  възраждането в кръговрата на природата, новото одухотворено битие, белязвайки го с белотата на сътворението.

 

 

 

  



Гласувай:
21



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zemela - Прекрасна приказка! Жалко за че...
11.10.2023 13:50
Прекрасна приказка! Жалко за черния маг - въпреки цялото си могъщество, не е успял да разбере, че големият ключ се крие в сърцето. Страхотна си!
цитирай
2. emelika - Благодаря, Земела!
11.10.2023 19:26
Разбираме си и недоказаното. Нека не съм страхотна, защото съдържа страх. Предпочитам миротворчеството.
цитирай
3. kvg55 - emelika,
11.10.2023 20:42
Само "Whitesnake" и Дейвид Ковърдейл.
цитирай
4. emelika - Красимир,
11.10.2023 22:32
Малко хардрок и в проза. Защо не.?
цитирай
5. missana - Майстор си на словото, Емелика - на приказното слово!
12.10.2023 01:53
Прочетох една омагьосваща приказка с финала за Уроборос, в която са фокусиране множество езотерични фрагменти и послания. Бих ги нарекъл - възхитителни! Но мен силно ме впчатли образността на словото ти:

"Пещерата бе дневния дом. В нея кънтяха мислите му, като удар с чук по стените. А островърхата къща, бодяща белите облаци, защото са си позволили да са бели – нощния."

Поздравления! Най-искрени.
цитирай
6. emelika - Благодаря, Мисана!!!
12.10.2023 06:25
Най-сърдечно!
цитирай
7. lightbody777 - Да намериш наполовина...
16.10.2023 05:00
...си е направо загуба. То е като да спечелиш целия свет, а да изгубиш живота си...
цитирай
8. emelika - lightbody777,
16.10.2023 11:28
Да, така е.
цитирай
9. martiniki - Радвам се,че съм те побутнала -
20.10.2023 08:54
полчи се дно съвсем ненарочно "Предай нататък" - аз писах приказка, заради една приятелка, която винаги ме насърчава да участвам, да съм на агората, вътре в бульона ;)
Твоята приказка е космична, много респектираща! Интересно ми е какви приказки са избрали за лауреати, но не знам дали ще отида.
цитирай
10. emelika - Благодаря, martiniki!
20.10.2023 15:13
Бях по агори и врях в разни бульони. Кротнах се. Усамотих се. Привидно. Да живееш повечето време сам в планината никак не е самотно. Смених агорите. Избрах тихите. И бульоните. Предпочетох чистите - с води изворни.
А ти като научиш нещо конкретно, сподели.
Усмихнати и ползотворни дни!
цитирай
11. martiniki - Чудесен избор!
23.10.2023 10:23
Клоня натам, но засега съм по средата :) Малко по-нагоре от средата ;)

Награждаването беше вчера, но не отидох, предпочетох един ден навън - времето е приказно и се възползвам.
цитирай
12. emelika - martiniki,
24.10.2023 15:16
Участвах заради теб. Информира ме. Провокира ме. Видях резултатите. Журито ми отредило специалната награда. Написах приказката на един дъх, защото нямаше време, а и така си пиша. Благодаря за побутването!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emelika
Категория: Лични дневници
Прочетен: 303729
Постинги: 151
Коментари: 1107
Гласове: 5705
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930